Mjukkakor, tunnbröd och gammal visdom

Vi är lyckliga ägare av en bagarstuga med fungerade bakugn och ända sedan vi flyttade hit så har vi tänkt lära oss att baka bröd i den på gamla tiders sätt.. Igår var det äntligen dags. Gammelmormorn kom till oss och visade hur man skulle elda för bästa värme, vilka recept som användes och en del tips och trix. Vi började med hårt tunnbröd (jag skriver hårt tunnbröd för då vet alla vad jag menar, det råder tydligen delade meningar om vad ett den typen av bröd kallas. I min värld är tunnbröd det hårda tunnbrödet annars säger man att det ska vara mjukt).
 
Tunnbröd 
Antal: ungefär så många som får plats i en gammal sockerlåda
Ingredienser: 3 L mjölk
2 pkt jäst
1-2 msk anis
1-2 msk fänkål
2 msk salt
7-8 dl grahamsmjöl
1 helt paket samt 4-5 dl rågsikt
Vi värmde mjölken fingervarm, rörde ut jästen i den. Mortlade anis och fänkäl och rörde ned i smeten. Sedan vände vi ned salt, och grahamsmjöl och rågsikt. Degen skall vara ganska kletig. 
Låt sedan degen jäsa under en kafferast.
 
Kavla ut runda tunna kakor, använd först vanlig kavel, sedan en randig kavel och till sist en naggkavel. Grädda i bakugn men passa på det går fort. Skär i önskade bitar medan de är ljumna.
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter tunnbröden var det dags för mjukkakor. 
 
 
Mjukkakor
Antal: 40-45 st
Ingredienser: 350 gr smält smör
3 L ljummen mjölk
2 pkt jäst
½ flaska ljus sirap
2 msk fänkål
2 msk anis
2 msk salt
1 kg grahamsmjöl
1 kg samt 2,5 dl vetemjöl
1,5 L rågsikt
 
Vi löste upp jästen i det smälta smöret och den ljumma mjölken, blandade i mortlad anis, fänkål, sirap,salt och slutligen allt mjöl. Blanda ihop till en deg och låt denna jäsa över en lite längre kafferast alt lunch. 
Grädda i bakugn i 4-5 minuter.
Vid utbaket av både mjukkakor och tunnbröd så använde vi en blandning av kornmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl. 
 
 
 
Phu, lite luddiga recept men hos en gammelmormor som bakat detta i hela sitt liv behövs ingen receptbok utan bara en bra känsla för bröd. Jag hoppas vi kommer utveckla samma känsla. Vi kommer absolut att elda igång bakugnen fler gånger. 
Tack till alla som var med och gjorde det!
 
 
L
 
 
#1 - - Jasmine:

Åh vad gott!

Svar: Oh ja :)
Linda