Morfars bröd

  Jag och lilltjejen bakade häromdagen och vi gjorde dessa matbröd efter ett recept som min morfar alltid bakade efter. Receptet har inga instruktioner eller mått på alla ingredienser och min morfar kan jag tyvärr inte fråga längre men ungefär så här tror jag att det ska vara:
 
2 kg rågsikt
2 pkt jäst
1 liter vatten (fingervarmt)
250 g farinsocker
salt (brukar ta 1 tsk)
brödkryddor (3 msk ungefär)
4 ägg
 
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Spara lite rågsikt till utbakningen. Jäs degen i 45 minuter. Knåda och forma degen till limpor eller frallor i valfri storlek och låt sedan jäsa ytterligare en gång i ca 30 minuter. Grädda på 200 grader i 20 minuter.                                                                                                                                                     
 
Dessa har en strykande åtgång här hemma, serveras godast ljumma med smör och ost.
 
 
L